In comuna Voluntari, pe strada Motanescu, inca de dimineata, e mare agitatie. Face nea Ispas, sudorul, parastas. In curte, sub bolta, o masa lunga, incarcata cu de toate, asteapta sa se dea startul. Si, la 12 fix, se da.
Branza de oaie, caltabos, toba, chiftelute, perisoare, masline, salam de Sibiu si tot felul de legume dispar cu viteza luminii in burtile mesenilor, care, inca de la inceput, se simt nemaipomenit.
"Sus paharul!", cere un bautor de elita, "Pentru raposatul!" si, efectiv, isi varsa al saptelea paharel de tuica de prune pe gat. "Da, sigur", il aproba o cucoana cu coc, "Sa bem, ca o viata avem!", apoi goleste si ea paharul, striga "Fir-as a dracu’!" si isi indeasa trei perisoare pe gura. Langa ea, un burtos care a dat gata singur un platou cu racituri, se simte nevoit sa explice de unde are apetitul acela devastator: "La mine e o problema de glanda. Trebuie sa-mi bag mult, ca am volumul mare si altfel nu ma satur. In plus, arderile stomacale sunt, la mine unul, mari. Mi-e foame intruna!", dupa care se intinde peste masa si culege un pumn de masline de pe un platou vecin. Cu totii, cei invitati, par fericiti, asa incat unul chiar declama cu mainile ridicate deasupra capului: "Doamne, cand ne-o durea mai rau, ca acum sa ne doara!", iar un altul, mare amator de lichide, band, ii cere Celui de Sus: "Primeste-l, Doamne, si p-asta, ca maine ne ducem si noi!"
Pe la doua, se ivesc sarmalele aburinde cu ardei iute si, o data cu ele, apare mola-nul negru de Teleorman. Nimeni nu mai vorbeste acum, toti infuleca pe tacute, facand bunatatile sa dispara rapid. "Beau pentru raposatul!", anunta bautorul profesionist, lasand sa-i curga vinul pe gatlej, "Sa se odihneasca in pace, si acum si la anul!" Gazdele multumesc simplu si-i poftesc din nou pe meseni: "Hai, mancati, beti! Nu asteptati invitatii, luati, ospatati-va!", lucru pe care, de altfel, ei il si fac. ‘’Decat sa ramana, mai bine sa mi se faca rau!", spune burtosul, care de-abia mai respira, "asta e principiul meu!" Motiv pentru care forteaza doua sarmalute sa intre, impingandu-le cu molan. Iar femeia cu coc, descheiata la gat, aproba "Ca bine zici!", si-i intinde lui nea Ispas farfuria, sa-i mai puna cateva sarmale. Omul ii pune, le pune si celorlalti si, cu lacrimi in ochi, intr-un moment de aducere aminte, se inchina. Pomana e, totusi, una tare reusita.
Pe la patru dupa-amiaza se aduc friptura la gratar si muraturile. "Fir-as a dracu’!", exclama din nou cea cu coc, "Purcel! Asta ma incanta pe mine, ma face sa-mi fie bine!" Iar drept dovada ca asa e, chiar o incanta, apuca o bucata bine rumenita, o azvarle in gura, dupa care extrage un castravecior si, demonstrativ, ii da drumul pe gat. In cateva minute, pe masa nu mai e nimic altceva decat vin. "Oa, oa, ce bun e molanul! Bei pana mori, nu altceva! Asta-i d-ala de nu-i asa?", intreaba un insetat, caruia muraturile i-au facut pofta de mai multa bautura. Si nea Ispas, pe faza, pricepe aluzia, aducand inca o damigeana. De-abia la lasatul serii, cand cei cativa -care mai pot-mananca cozonac si piscoturi, se asaza si gazdele, odata pentru totdeauna, pe scaunele lor. Parastasul e insa pe sfarsite si oamenii ghiftuiti, satui, dau semne ca ar vrea sa plece. Ei se ridica, in grup compact, si, din poarta, pe noua voci, striga in urma: "Sa-l odihneasca Dumnezeu in pace!" Apoi se indeparteaza pe sapte carari, punandu-se cu totii de acord ca a fost, intr-adevar, o masa pe cinste.
ADAUGA COMENTARIU
Din aceeasi categorie:
Sirena mușcă nada

Intr-o zi de vara torida, pe o vreme ideala pentru bronzat, plaja statiunii Mamaia e intesata de turisti; n-ai unde arunca un ac. Nisipul arde, apa ma...
Infiltrare abilă în mediu ostil

Se lasa seara si in acceleratul de Bucuresti, venind dinspre Mangalia, se face racoare. Intr-un compartiment de clasa a doua sunt trei baieti de vreo ...
Frizerițele bestiale

E o unitate veche, in care lucreaza doua femei - una batrana si slaba, alta tanara si corpolenta - si un barbat mustacios, la vreo 50 de ani, cu figur...
Foamea în gât

Un nou supermarket isi deschide usile in cartierul Militari, imbiind cumparatorii cu tot felul de bunatati si oferte speciale, obisnuite pentru moment...