gototopgototop

Vechea Poveste

Povești de viață ca la nimeni altcineva. Povești unice.

Sun23062024

Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii lor. Aflati mai multe... [ x ]

Tipu’ de la cablu

Evaluare: / 2
1

Se lasa seara si se face racoare. Batranii pensionari ies de prin case si incep sa discute de-ale lor. Pe o banca, relaxat, nea Grigore le tine vecinilor o prelegere despre viata: ca e asa, ca e pe dincolo, pana cand, in fine, ajunge la concluzia: “Ce mai incolo si incoace, viata e o bataie de joc!”

Chiar atunci, din bloc coboara nea Nicolae, un varstnic cu parul alb, care aude partea de final a expozeului lui Grigore si ii da dreptate: “Asa e, omule, sa stii ca asa e!”, apoi se apropie, ii saluta din mers pe cei prezenti si se aseaza alaturi: “Nu stiu ce sa ma mai fac cu nevasta-mea, m-a innebunit!”, vorbe spuse pe un ton afectat, de om batut de soarta si urmate de o pauza care da greutate continuarii: “Sta toata ziua cu ochii in televizor, nu scapa nici o emisiune! S-a facut o putoare!”

Nea Grigore vede in asta o confirmare a teoriei sale de mai inainte si, chiar cand respectivul se pregateste sa detalieze, il intrerupe: “Exact ce v-am spus eu, o bataie de joc!” Isi da, insa, seama ca vecinul nu este intr-o stare care sa-i permita sa guste astfel de filosofii si o lasa mai moale, facand pe interesantul: “Si chiar asa? Nu se deplaseaza deloc, nu se da jos din pat?” Nea Nicolae musca momeala si se aprinde: “Nimic, ma, omule, daca-ti spun! Nu misca un pai la usa casei!”, dupa care tranteste o serie de sudalme, blesteme si injuraturi la adresa sotiei, pe care o face ba vita, ba balena, ba elefant, terminand apoteotic: “Din cauza telenovelelor s-a facut cat Moby Dick, abia mai intra pe usa! Daca n-ar fi nevasta-mea, as bate la ea ca la fasole!”

Dupa vreo zece minute, omul se mai potoleste si devine rational: “Trebuie sa fac ceva, ca asa nu se mai poate! Daca nu intervin, ma termina!” “Pai, cum asa? Ce-ti face?!” il intreaba nea Grigore mirat. “Cum ce-mi face? N-auzi? Tocmai asta e chestia, ca nu face nimic!” raspunde omul revoltat. “Nu tu mancare, nu tu calcat, spalat, nimic! Uite, de exemplu: acum mi-a venit pofta de fasole batuta. Daca-i zic, crezi ca-mi face? Aiurea! Nu se deranjeaza balesnita!” Si spunand asta, priveste neajutorat in jur: “Ce sa fac? Dati-mi un sfat careva!”

Dar nici unul dintre pensionari nu spune nimic, ba chiar o parte dintre ei zambesc pe sub mustati, amuzati de lenea muierii cinefile. “Hai, spuneti ceva, nu taceti!” insista el pana cand, in linistea creata, se aude din nou vocea lui nea Grigore: “Bre, nea Nicolae, asculta la mine aici ca tot eu te scot din belea. Stii cum?” Batranul ridica din umeri si face urechile cat palniile: “Simplu. Ii tai cablul!”, dupa care intra in detalii: “De fapt, nu-i nevoie sa-l tai, ii demufez numai de la panoul de control ca, daca vrei sa vezi si mata un meci de fotbal, sa poti sa-l pui imediat la loc. Ce zici, e bine?”

Plin de fericire, radiind din intreaga sa fiinta, batranul isi bate vecinul pe spate: “Nea Grigore, daca o faci, iti raman dator vandut!”, apoi se duce la chioscul de la parterul blocului, ia doua sticle de bere, il cinsteste pe salvatorul lui si-i zice: “Ai grija cum umbli la firele alea, sa nu te arunce! Eu ma duc sus, sa fiu acolo cand s-o intrerupe emisia!” Si se duce. Amicul sau ii ureaza sec: “Ura! Sa traim!” si se pune pe sticla de bere.

Dupa vreo cinci minute intra in bloc, decupleaza cablul de la apartamentul lui nea Nicolae si se intoarce. Da gata rapid a doua sticla, prinde limbarita si incepe un alt monolog existential pe care il termina cu binecunoscutul sau refren: “Viata asta e o bataie de joc si nu altceva!”

Peste vreo ora apare din nou nea Grigore, cu alte beri si ii paseaza una vecinului: “A functionat, nea Grigore, a tinut figura!” Bucuros, acesta il felicita si repeta: “Ti-am spus ca te scap de belea, nu? Te-am scapat!”, apoi se intereseaza: “Da’ fasole ti-a facut?”, iar el se sterge demonstrativ cu maneca la gura: “Pai mata ce crezi ca am facut pana acum? Am bagat burta in draci!”

 

ADAUGA COMENTARIU

Din aceeasi categorie:

Procese organice în tramvaiul 8

Procese organice în tramvaiul 8

La colt la 13 Septembrie, vatmanul de pe tramvaiul 8 si un prieten de-al lui, acceptat in mod abuziv in cabina de pilotaj, observa in oglinda ca pe ba...

Citeşte mai mult...

Fițe de pipițe

Fițe de pipițe

E putin dupa pranz, atunci cand metroul nu e prea aglomerat si se circula in conditii civilizate. Lumea sta pe scaune si citeste ziarele, in vagoane e...

Citeşte mai mult...

Rodica, Rodica...

Rodica, Rodica...

In seara zilei de vineri, 28 septembrie, pe la ora 17.00, in spatele blocurilor situate la intrarea in parcul Morarilor e stransa, ca de obicei, gasca...

Citeşte mai mult...

Natașa

Natașa

La marginea Bucurestiului, in cartierul Aparatorii Patriei, intr-o casa mica si darapanata, locuieste cu chirie Natasa. Provenita dintr-o familie nume...

Citeşte mai mult...

Pe uliţele oraşului Tipu’ de la cablu